Dirigenten

Peggy Hegeman (muzikaal leider)

“Beter goed fout gezongen…dan niet gezongen”

Vanaf mijn 7e jaar (tot mijn 21e jaar) heb ik in een kinder-/jeugdkoor gezongen: het Stedelijk Helmonds Concertkoor te Helmond.
Ik moest echt even zeuren om erbij te mogen want de leeftijdsgrens was 8 jaar.
Daar heb ik ervaren wat zingen met je doet. Als je zingt, is er geen ruimte in je hoofd voor vervelende dingen. Je wordt er gewoon blij van…ook al is het een inspanning.

Bij het koor in Helmond heb ik zo’n fantastische projecten mogen meemaken…van Mattheus tot opera’s van Tchaikovsky en Moessorgski….van koorliederen van Britten, Poulenc en Mozart tot carnavalsconcerten…Alle talen kwamen voorbij! En niet te vergeten: de buitenlandse concertreizen. Al die ervaringen hebben zoveel indruk op me gemaakt en me uiteindelijk gevormd tot wie ik nu ben: een (opera) zangeres die veel concerten en operarollen heeft gezongen, dirigent van het SJK en Young Musicians Academy koor, en zangdocent/vocal coach bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten, afdeling Muziek- en Musicaltheater. Kortom: alles draait om muziek!

In het najaar van 1996 vroeg Hans van den Brand of ik het Souvenir Jeugdkoor wilde gaan leiden… het moest nog worden opgericht…
Heel lang hoefde ik niet na te denken, ik wist als geen ander hoe heerlijk het was om samen te zingen! Het antwoord was dus ‘ja’!
En zo geschiedde: vanaf februari 1997 sta ik voor het Souvenir Jeugdkoor. En nog steeds met heel veel plezier! Hoe mooi is het om je passie voor muziek/zingen te kunnen delen en doorgeven. En niet alleen het zingen, maar ook om de kinderen een goede muzikale basis mee te geven, zodat ze, als ze het zouden wensen, verder kunnen naar een professionele muziekopleiding (ongeacht het genre).
Er is zoveel mooie koormuziek, het is een feest om jonge mensen daarmee kennis te laten maken. Ze te laten ervaren dat je samen tot iets heel moois kunt komen. Of het nu een concert is met groot orkest, met pianobegeleiding (gelukkig worden we altijd begeleid door de beste pianist van Nederland ;-), een musical, oratorium, of een op maat-gemaakte muziektheaterproductie: we doen het allemaal!
Op een gegeven moment is de tijd daar dat leden afscheid gaan nemen omdat ze buiten de stad gaan studeren….dat is altijd een moeilijk moment…maar je weet ook dat ze een mooie bagage meenemen voor de toekomst…en vol trots kan ik zeggen dat er al een heleboel oud-leden ook in de muzikale voetsporen zijn getreden en van muziek hun beroep hebben gemaakt! (waaronder Lieke Beirnaert!)

Tot slot: “all you need is lef” Kom gewoon bij ons zingen!

Foto Lieke Beirnaert

Lieke Beirnaert

“Het mooiste aan zingen met kinderen vind ik, dat het voelt alsof je even in hun zieltje mag kijken”

Al jong begon ik met zingen in een kinderkoor, maar pas toen ik bij het Souvenir Jeugdkoor kwam, ik denk dat ik een jaar of 15-16 was, werd het voor mij echt serieus. Ik vond het zo fijn dat ik nu eindelijk ook echt noten leerde lezen! En we deden natuurlijk enorm gave projecten. “The Children’s Crusade” van Benjamin Britten is daar een voorbeeld van.

En dan die Peggy! Ze was ongelooflijk streng, maar tegelijk een superlief mens! Ik herinner me de repetities met haar nog goed. Ze wist altijd precies wie ze aan moest kijken als ze bepaalde aanwijzingen gaf, dat vond ik toen heel bijzonder. Dat ze van iedereen wist hoe hij/zij zong ook al zongen we toch echt samen.
Toen ik 18 jaar werd, mocht ik nog net mee doen met de Leeuwenkoning en wel in de gave rol van Rafiki, dat vond ik fantastisch om te doen! Daarna ben ik dan ook met zangles verder gegaan bij Peggy.
Inmiddels zijn we vele jaren verder en heb ik een conservatoriumstudie Klassiek zang gedaan, met als specialisatie “opera”. Na mijn studie ben ik veel gaan zingen als soliste in mooie voorstellingen en concerten en daarnaast bij professionele koren zoals het Koor van de Nationale Opera en het koor van Opera Zuid. Mijn ervaring als koorzangeres neem ik mee in mijn werk als koordirigente. 

Alweer enige jaren werk ik als assistent van Peggy voor ons prachtige Souvenir Jeugdkoor. Wie had dat ooit gedacht? 
Ik werk met de Zangklas en daarnaast geef ik theorielessen aan de Opleidingsklas en het Jeugdkoor. Iedere week is het weer genieten! 

Wat ik het allermooiste vind aan het werken met deze jonge zangers, is dat ik iedere week weer mag meemaken, hoe ze helemaal opengaan als ze lekker aan het zingen zijn. Alsof je even in hun zieltje mag kijken! Ik hou ervan!